Hønsemidd- slik blir du kvitt dem!
Kaklende høns har alltid blitt forbundet med bondegårder, men de siste årene har høns blitt et stadig vanligere syn også i hager og urbane miljøer. Trenden med hobbyhøner ser ut til å vokse i takt med øko-trenden, da det for mange familier har blitt viktig å spise nærprodusert mat. Det mange nye hønseeiere kanskje ikke er forberedt på, er det relativt vanlige problemet med hønsemidd.
Hva er hønsemidd?
Med fuglemidd eller hønsemidd menes vanligvis rød hønsemidd (Dermanyssus gallinae), som er en vanlig parasitt blant fjærfe. Rød hønsemidd er en blodsugende midd som forekommer både blant verpehøns og hobbyhøns, men også ville fugler kan utgjøre vertsdyr for parasitten. En voksen rød hønsemidd er grå og rundt 0,5–1 mm stor. Hønsemidden blir rød etter at den har sugd blod.
Konsekvenser av hønsemidd
Midden angriper vertsdyrene om natten og vender tilbake til gjemmestedene sine (sprekker, hulrom, under vaglepinner osv.) ved daggry. Rød hønsemidd forårsaker både kløe, irritasjon, søvnvansker og redusert rugelyst hos hønene. Kraftige angrep kan til og med forårsake blodmangel og redusert eggproduksjon.
Hvorfor rammes man av hønsemidd?
Blant hobbyhøns oppstår middproblemer først og fremst når det er varmt ute (sensommer og tidlig høst), siden midden trives og formerer seg i varmt og fuktig vær. Verpehøns kan derimot angripes uansett årstid. Ved temperaturer under 9 ° C går midden i dvale, men den tåler temperaturer ned til 25 minusgrader i opptil 18 måneder. Smitte blant hobbyhøns oppstår ofte gjennom:
- Innkjøp av smittede høns
- Eggekartonger som brukes på nytt
- Transportkjøretøy og transportbur med smittet fjærfe
- Personale og utstyr
Hvordan vet man om hønsene har fått midd?
Midden befinner seg bare på vertsdyret mens den suger blod – ellers gjemmer den seg i hønsehusets reder, under vaglepinner og i sprekker og kroker. Hvis du ser små røde blodprikker på eggeskallet, kan det være et tegn på at det finnes hønsemidd i hønsehuset. Prikkene oppstår når egg ruller over midd.
En metode for å finne ut om det finnes hønsemidd er å stryke med et hvitt papir på mistenkte steder i hønsehuset. Ser du brunrøde flekker av levret blod på papiret, kan det finnes midd. Du kan også lage såkalte «middfeller» av bølgepapp, som plasseres på innredningen i hønsehuset slik at hønsene ikke får tilgang til dem. Midden liker nemlig å krype inn i det bølgeformede pappmaterialet. Fellene bør bli stående i 2–10 døgn, og deretter skal de legges i plastposer og fryses over natten. Siden tømmer du fellene ved å dunke dem mot et hvitt papir. Et angrep som oppdages tidlig og begrenses til ett område, kan enkelt kontrolleres med intensivbehandling av området. Hvis angrepet er stort, må hele hønsehuset behandles.
Bli kvitt hønsemidd med VermiNIX Hønsemidd!
Det er viktig å innlede bekjempingen når hønsehuset er varmt og midden er aktiv. Så fort hønsehuset blir kaldt, trekker midden lenger inn i gjemmestedene sine og blir dermed vanskeligere å nå. Rengjør helst hønsehuset og slipp ut hønsene før du sprer middelet. Let opp hønsemiddens gjemmesteder og dekk med et tynt lag VermiNIX Hønsemidd. Pass på å spre VermiNIX Hønsemidd slik at midden ikke kan unngå å komme i kontakt med pulveret. For eksempel under redene, under redemattene, i sandbadet samt på vaglepinnene. Unngå å spre VermiNIX Hønsemidd direkte på hønsene. Pulveret kan spres ut tørt, eller eventuelt blandes med vann (15 % løsning, sørg for god omrøring for å unngå klumper). Ved å bruke den flytende løsningen unngås støv ved påføring, og pulveret fester seg bedre. Når vannet har dunstet bort, ligger et tynt lag VermiNIX Hønsemidd igjen i de behandlede områdene. Avhengig av angrepets omfang gir VermiNIX Hønsemidd effekt i løpet av 12–96 timer. La pulveret virke i minst 7 dager. Ved rengjøring og ved spredning til uønskede steder, støvsug eller tørk opp med en fuktig klut. Gjenta behandlingen regelmessig ved behov. Ved store problemer, gjenta omtrent hver tredje måned. VermiNIX Hønsemidd kan også brukes forebyggende.
VermiNIX Hønsemidd kan brukes forebyggende. Gjenta behandlingen regelmessig ved behov. Ved store problemer, gjenta omtrent hver tredje måned. Avhengig av omfanget på angrepet og antallet individer fungerer VermiNIX i løpet av 12-96 timer. La pulveret virke i minst 7 dager. Bruk støvsuger eller en fuktig klut til å fjerne pulveret
Forholdsregler for bruk
Insektmidler skal brukes på en sikker måte. Les alltid etiketten og produktinformasjonen før bruk.
NO PRV: 325823